QHeat ja Finnoon Syvälämpö rakentavat Suomen ensimmäisen geotermisen aluelämpöverkon

QHeat ja Finnoon Syvälämpö ovat sopineet Suomen ensimmäisen geotermisen aluelämpöverkon rakentamisesta Espoon Finnoseen

Geotermiseen energiaan erikoistunut Quantitative Heat Oy (QHeat) sekä Avaran ja TA-yhtiöiden perustama Finnoon Syvälämpö Oy ovat sopineet Suomen ensimmäisen geotermisen aluelämpöverkon rakentamisesta Espoon Finnooseen. Aluelämpöverkko valmistuu Finnoon ensimmäisenä rakennettavaan osaan, Djupsundsbäckeniin. Verkkoon kytketään kuusi kerrostaloa, pinta-alaltaan yhteensä 14 000 neliömetriä. Tulevaisuudessa niille nostetaan lämpöä kahdesta noin 1 400–1 600 metriä syvästä geotermisestä lämpökaivosta. Kaivojen poraukset käynnistyvät marraskuussa 2021.

”Nyt rakennettavaan aluelämpöverkkoon liitetyt rakennukset saavat lämpönsä geotermisistä lämpökaivoista ja vaihtavat energiaa keskenään. Lämpökaivot tarjoavat myös joustavan energian varastointikomponentin”, toteaa QHeatin toimitusjohtaja Rami Niemi.

Hanke on ensimmäinen QHeatin patentilla rakennettu aluelämpöverkkoratkaisu. Verkko mahdollistaa uuteen kaupunginosaan lähes päästöttömän lämmitys- ja jäähdytysenergian toteuttamisen, vähentäen kiinteistöjen energiankulutuksessa aiheutuvia päästöjä parhaimmillaan 95 prosenttia.

”Tämä on iso mahdollisuus alueellisten matalalämpöverkkojen syntymiselle myös muualla. Kehitys tukisi yhteiskuntamme muuttumista hiilineutraaliksi kiinteistöjen energiakulutuksen osalta”, muistuttaa Niemi.

 

Lisätietoja:

Rami Niemi, toimitusjohtaja, Quantitative Heat Oy, rami.niemi@qheat.fi, puh. 050 3742441

QHeat on geotermiseen energiaan erikoistunut startup-yritys, joka on kehittänyt uuden QHeat-konseptin mukaisen syvälämpöjärjestelmän. Yhtiö on perustettu keväällä 2018, ja sen kehittämä teknologia on suojattu ja testattu yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden ja yliopistojen kanssa. QHeat on toteuttanut Suomen ensimmäisen geotermisen lämpölaitoksen Espoon Koskelossa 2019.