QHeatin ensimmäinen syvälämpökaivo tekee historiaa käynnistäen näin ensimmäisen toimivan geolämpölaitoksen Suomessa. Yhdessä pohjoismaisen kiinteistökehitysyhtiö NREP:n kanssa heinäkuussa 2019 käynnistetty hanke aloitti lämmöntuotannon viime viikolla. Kyseinen geolämpölaitos on Suomessa ainoa tällä hetkellä toiminnassa oleva ja näin huomattava kehitysaskel kohti päästötöntä energiantuotantoa.
Yhteistyössä NREP:n kanssa Espoon Koskeloon valmistunut syvälämpökaivopilotti on tällä hetkellä Suomen ainoa toimiva geoterminen geolämpövoimala, jolla on mahdollista sekä lämmittää että jäähdyttää suuria kiinteistöjä lähes päästöttömästi.
NREP Logicentersin kiinteistöön Espoon Koskelossa toteutettu Suomen ensimmäinen toimiva syvälämpökaivo on 1300 metrin syvyinen – siis noin kilometrin syvempi, kuin tavalliset maalämpökaivot. Käytännössä tämä tarkoittaa arviolta yli 1 000 MWh lämpöenergian tuotantoa vuodessa, mikä vastaa noin kolmen kerrostalon vuotuista lämmönkulutusta. Lopullisia energiantuotannon lukumääriä mittaillaan vielä. Karkeasti tällä QHeatin syvälämpöteknologialla voidaan kuitenkin tuottaa lämpöenergiaa jopa 40 kertaa perinteiseen maalämpöön verrattuna! Syvälämpö kattaa Logicentersin 16 000 neliömetrin lämmityksestä noin 60-80 prosenttia. Ainutlaatuista lämpökaivossa on myös sen mahdollistama kiinteistön jäähdyttäminen kesäaikaan.

QHeatin toimitusjohtaja Miska Eriksson kommentoi hankkeen valmistumista seuraavasti: ”On mahtavaa, että voimme nyt käynnistää Suomen ensimmäisen toimivan geotermisen lämpölaitoksen. Olemme kiitollisia, että Business Finland ja NREP lähtivät rahoittamaan pilottihanketta. Uskomme, että tällä teknologialla on merkittävä vientipotentiaali ratkaisuna lämmityksen ja jäähdytyksen päästöjen vähentämiseen.”
Syvälämpökaivoprojekti aloitettiin Koskelonkujalla heinäkuussa 2019 ja sen lämmöntuotanto käynnistettiin 15. tammikuuta 2020. QHeatin ja NREP:in pilottihanke on mukana Smart Otaniemi -hankkeessa, ja noin puolet sen rahoituksesta on saatu Business Finlandilta.

“Qheatin teknologiassa on suurta potentiaalia, sillä se mahdollistaa päästöttömän geolämmön myös tiiviisti rakennetuilla kaupunkialueilla. Meillä on jopääkaupunkiseudulla useita suuria hankkeita, joissa haluaisimme skaalata teknologiaa”, NREP:n sijoitusjohtaja ja osakas Jani Nokkanen kommentoi.