QHeat ja NREP rakentavat maailman ensimmäisen energiaa kausivarastoivan syvälämpökaivon Espooseen

QHeat toteuttaa yhdessä Pohjoismaisen kiinteistösijoitusyhtiö NREP:n kanssa maailman ensimmäisen energiaa kausivarastoivan syvälämpökaivon Espooseen. Kyseessä on  pilottihanke uudesta lähes päästöttömästä suuriin kiinteistöihin soveltuvasta energiaratkaisusta, joka tuottaa jopa 40 kertaa perinteisen maalämmön verran lämpöenergiaa.

QHeatin kehittämä syvälämpökaivo on noin kahden kilometrin syvyyteen porattava keskisyvä lämpökaivo, jolla voidaan lämmittää ja jäähdyttää lähes päästöttömästi suuria kiinteistökokonaisuuksia tai alueverkkoja. Ratkaisu mahdollistaa päästöttömän maalämmön myös kasvavilla kaupunkialueilla, sillä se soveltuu hyvin tiheään asutukseen sekä pohjavesialueille. Pilottihanke toteutetaan NREP Logicentersin logistiikkakiinteistössä Espoossa, ja sen arvioidaan vähentävän kiinteistön hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosenttia. Hankkeen on tarkoitus valmistua marraskuun loppuun mennessä.

Pilotoimalla uusia ratkaisuja, kuten QHeatin syvälämpöä, ja skaalaamalla niitä laajemmiksi toimintamalleiksi tuomme kiinteistöalalle aktiivisesti uusia keinoja pienentää kiinteistöjen ilmastovaikutuksia. Selvitämme myös jatkuvasti mahdollisuuksia energiankäytön tehostamiseen ja uusiutuvan energian lisäämiseen kohteissamme. Olemme sitoutuneita vähentämään kiinteistöjen ilmastopäästöjä ja edistämään energiatehokkuutta, sillä kiinteistöt ja rakentaminen tuottavat noin kolmanneksen Suomen hiilijalanjäljestä”, kertoo NREP:n osakas Jani Nokkanen.

Syvälämmöllä kiinteistöjen lämmityksen päästöjä voidaan vähentää jopa 95 prosenttia.

Suomen tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä vähentää päästöjä vähintään 39 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Syvälämmöllä kiinteistöjen lämmityksen päästöjä voidaan vähentää jopa 95 prosenttia fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Jos syvälämmön kaltaiset ratkaisut saadaan skaalattua edes 5 prosenttiin Suomen kiinteistökannasta, tarkoittaa se QHeatin laskelmien mukaan puoli miljoonaa tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä vuodessa, eli neljä prosenttia Suomen päästötavoitteista.

”Puhdas tulevaisuus on jalkojemme alla. Syvälämmöllä otetaan hyöty irti myös kesän lämpimistä kuukausista, sillä kesällä maaperään voidaan säilöä jäähdytyksessä syntynyttä hukkaenergiaa, jota voidaan käyttää talvella lämmitysenergiana. Syvälämpöteknologialla on merkittävää vientipotentiaalia ratkaisuna, joka voi ehkäistä ilmastonmuutosta vähentämällä lämmityksen ja jäähdytyksen päästöjä globaalisti”, kertoo QHeatin toimitusjohtaja Miska Eriksson.

Qheatin syvälämpöteknologia on patentoitu ja testattu yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden ja yliopistojen kanssa. Hanke on saanut rahoitusta Business Finlandilta osana Smart Otaniemi -hanketta.

Lisätietoja

Jani Nokkanen, osakas, NREP, +358 9 674 410

Miska Eriksson, toimitusjohtaja, QHeat, +358 400 869 055, miska.eriksson@qheat.fi

QHeat on kahden energia- ja rakennusalan pitkäaikaisen asiantuntijan perustama startup-yritys, joka on kehittänyt uuden QHeat-syvälämpöjärjestelmän. Yhtiö on perustettu keväällä 2018, ja sen kehittämä teknologia on patentoitu ja testattu yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden ja yliopistojen kanssa.

NREP on vuonna 2005 perustettu Pohjoismaiden johtava kiinteistösijoittaja ja -kehittäjä. Yhtiö hallinnoi 4 miljardin euron kiinteistövarallisuutta ja työllistää yli 150 asiantuntijaa Pohjoismaissa, joista yli 40 Suomessa. NREP toimii kaikissa tärkeimmissä kiinteistöalan segmenteissä: asunnot, toimistot, liiketilat, ja logistiikka. Kiinteistöjen omistamisen lisäksi NREP kehittää aktiivisesti kohteitaan tiiviissä yhteistyössä sidosryhmiensä kanssa.

Leave a Reply