QHeat varmisti 2,5 miljoonan euron rahoituksen päästöttömään syvälämpöteknologiaan

Tiedote 9.6.2020

QHeat varmisti 2,5 miljoonan euron rahoituksen päästöttömään syvälämpöteknologiaan
QHeat on saanut yhtiön ensimmäisellä rahoituskierroksella 2,5 miljoonan euron rahoituksen, jolla yhtiö kehittää edelleen keskisyvään geotermiseen energiaan keskittyvää teknologiaansa. Rahoituskierrokseen osallistuivat Auris Energiaratkaisut Oy sekä Valve Ventures Oy:n kokoama sijoittajaryhmä.

Suomen ainoan käytössä olevan ja toimivan keskisyvän geotermisen lämmitysratkaisun toimittanut
Quantitative Heat Oy (”QHeat”) päätti menestyksekkäästi ensimmäisen rahoituskierroksensa, johon
osallistuivat Auris Energiaratkaisut Oy (”AER”) sekä Valve Ventures Oy:n (”Valve”) kokoama sijoittajaryhmä.
Ennen rahoituskierrosta QHeat oli kokonaan perustajiensa Miska Erikssonin, Rami Niemen sekä Mikael Maksimowin omistama. QHeatin uudessa hallituksessa AER:ää edustaa Mika Paloranta ja Valvea sekä sijoittajaryhmää Eerik Paasikivi.

QHeatin toteuttama Suomen ensimmäinen syvälämpökaivo käynnistyi Espoon Koskelossa tammikuussa. Viime viikolla Vantaan Energia ilmoitti rakentavansa QHeatin ratkaisua hyödyntävän geotermisen maalämpölaitoksen Vantaan Varistoon. Laitoksessa syntyvä päästötön lämpö ohjataan Vantaan kaukolämpöverkkoon ja myydään maalämmöstä kiinnostuneille asiakkaille.

”On todella hienoa saada energiapalvelujen arvostettu toimija mukaan vauhdittamaan QHeatin kasvua. Nyt varmistettu rahoituskierros auttaa meitä merkittävästi missiossamme viedä energiamurrosta kohti
hiilineutraalia aikaa. Nopeutamme rahoituksen avulla aidosti päästöttömään geotermiseen energiaan
perustuvan teknologiamme kehitystyötä entisestään. Vantaan Energian viime viikolla julkistama päätös
investoinnista geolämpölaitokseen osoittaa, että siirtyminen kohti puhdasta energiantuotantoa on jo
käynnissä”, sanoo QHeatin toimitusjohtaja Miska Eriksson.

”Olemme innoissamme mahdollisuudesta osallistua Suomen lämpömarkkinoiden suureen murrokseen, jonka keskisyvä geoterminen energia mahdollistaa. Asiakkaamme tulevat hyötymään merkittävästi QHeatin ja AER:n yhdessä mahdollistamista ratkaisuista”, toteaa AER:n ja Suomen Kaasuenergian toimitusjohtaja Mika Paloranta, joka toimii jatkossa myös QHeatin hallituksen puheenjohtajana.

QHeatin syvälämpöratkaisu on lähes päästötön energiamuoto

Tällä hetkellä Suomen hiilidioksidipäästöistä noin viidesosa on lähtöisin lämmityksestä. Jos syvälämmön kaltaiset ratkaisut saataisiin skaalattua edes viiteen prosenttiin Suomen kiinteistökannasta, tarkoittaisi se QHeatin laskelmien mukaan puoli miljoonaa tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä vuodessa, mikä vastaa noin neljää prosenttia Suomen päästötavoitteista.

QHeatin teknologia perustuu noin 2 000 metriä syviin maaperän lämpöenergiaa hyödyntäviin lämpökaivoihin.
QHeatin ratkaisu on lähes päästötön ja ilmastonmuutosta torjuva energian tuotantotapa, joka soveltuu
erityisesti suurille kiinteistömassoille. Syvälämmöllä kiinteistöjen lämmityksen päästöjä voidaan vähentää jopa 95 prosenttia fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. QHeatin lämpökaivot soveltuvat myös
energiavarastoiksi mahdollistaen energian kausivaihteluiden tasaamisen.

”Syvälämmöllä hyödynnetään myös kesän lämpimät kuukaudet, sillä kesällä maaperään voidaan säilöä
jäähdytyksessä syntynyttä hukkaenergiaa, jota voidaan käyttää talvella lämmitysenergiana.
Syvälämpöteknologialla on merkittävää vientipotentiaalia ratkaisuna, joka voi ehkäistä ilmastonmuutosta vähentämällä lämmityksen ja jäähdytyksen päästöjä globaalisti”, kertoo Miska Eriksson.

Lisätietoja:
Miska Eriksson, toimitusjohtaja, Quantitative Heat Oy, miska.eriksson@qheat.fi, puh. 0400 869 055

 

QHeat on geotermiseen energiaan erikoistunut startup-yritys, joka on kehittänyt uuden QHeat-konseptin mukaisen syvälämpöjärjestelmän. Yhtiö on perustettu keväällä 2018, ja sen kehittämä teknologia on suojattu ja testattu yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden ja yliopistojen kanssa. QHeat on toteuttanut Suomen ensimmäisen geotermisen lämpölaitoksen Espoon Koskelossa 2019.