Quantitative Heat Oy:n teknologialla toteutettu maalämpökaivo porattiin kahden kilometrin syvyyteen Lounavoima Oy:n Korvenmäen ekovoimalaitoksella Salossa. Kyseessä on toinen kuudesta ekovoimalaitokselle suunnitellusta lämpökaivosta.
”Tämä on valtava harppaus geoenergian hyödyntämisessä”, iloitsee QHeatin toimitusjohtaja Erika Salmenvaara. Korvenmäen ekovoimalaitokselle valmistunut 2008 metriin porattu lämpökaivo on kohteen toinen ja syvin QHeatin teknologialla toteutettu kaivo.
”Teknologiamme näkökulmasta 30 prosentin lisäys 1500 metrin syvyydestä 2000 metriin lisää energiantuotantoa yli 60 prosenttia suomalaisessa kallioperässä. Lämpöisemmässä kallioperässä muutos on vielä suurempi”, Salmenvaara kertoo.
Toteutuksessa on nyt myös löydetty kustannuksiltaan tehokas toteutustapa. QHeatin ainutlaatuiseen teknologiaan perustuva lämpökaivo porattiin uudella Geomachine Oy:n GM2000-poravaunulla. Vahvasti kehitystyössä mukana ollut Qheatin perustaja ja teknologiajohtaja Rami Niemi toteaa, että saavutus palkitsee poravaunun kehittämiseen ja käyttöönottoon sijoitetut resurssit.
”QHeatin teknologiaa on käytetty jo useassa keskisyvässä maalämpökaivossa Suomessa, mutta riittävää ja kustannustehokasta porauskalustoa ei ole aiemmin ollut saatavilla. Nyt pääsimme tavoitesyvyyteen Geomachinen kanssa uudella poravaunulla”, Niemi kertoo.
Geoterminen energia ratkaisee ilmastohaasteita kansainvälisesti
Tehokkaammaksi kehittyvän teknologian myötä QHeat tähyää kansainvälisille markkinoille. Tällä hetkellä QHeatin ainutlaatuisen koaksiaalisen maalämpöteknologian patentteja on vireillä ja hyväksyttykin jo useassa maassa, muun muassa Kanadassa. Parhaillaan QHeatin tiimi konsultoi Virossa käynnissä olevaa maalämpöhanketta, jonka porausurakoitisijana toimii QHeatin yhteistyökumppani Engineering Bureau STEIGER.
Suomessa QHeat aloittaa välittömästi Lounavoiman jätteenpolttolaitoksella kolmannen lämpökaivon poraamisen. Kesällä 2021 toteutettu ensimmäinen kaivo porattiin 1600 metrin syvyyteen. Hukkalämpövarastoksi suunnitellun kaivon vesikiertoa ja lämmön varastoitumista maaperään on testattu nyt reilu vuosi, ja kaivo on määrä ottaa tuotantokäyttöön tulevana talvena.

Kaikkiaan Lounavoiman ekovoimalaitokselle suunnitellaan yhteensä kuuden maalämpökaivon lämpövarastoa. Kuuteen geotermiseen kaivoon on mahdollista varastoida lämpöenergiaa jopa 10 GWh, mikä vastaa noin 500 omakotitalon vuosikulutusta. Lounavoiman ekovoimalaitokselle toteutetut lämpökaivot ovat maailman ensimmäiset jätteenpolttoon perustuvan (WtE, waste-to-energy) lämpölaitoksen yhteyteen rakennetut geotermiset kaivot.
”Lounavoimalle toteutettava lämmön varastointihanke toimii hyvänä referenssinä myös kansainvälisille markkinoille”, Salmenvaara tiivistää.
Lue myös:
Lounavoiman uutinen lämpökaivosta
Geomachinen uutinen Lounavoiman projektista
Taustaa Lounavoiman ja QHeatin yhteistyöstä